вторник, 26 мая 2020 г.

Бухгалтерський облік


Облік розрахунків з учасниками 

Відносини підприємства з учасниками можна розглянути з двох сторін.


З одного боку, учасники повинні повністю розрахуватися з підприємством по внесках до статутного капіталу. З іншого – підприємство зобов'язане сплачувати учасникам дивіденди.
Розглянемо економічну суть, визначення та види дивідендів.
Корпоративні права – це права власності на частку (пай) в статутному капіталі юридичної особи, створеної відповідно до законодавства про господарські товариства, на управління та одержання відповідної частки прибутку такої юридичної особи.
Дивіденди – прибуток, одержаний платником податку від здійснення корпоративних прав, включаючи доходи, нараховані у вигляді відсотків на акції або на внесені до статутних капіталів їх частки, за винятком доходів, одержаних від торгівлі корпоративними правами, та доходів від операцій з борговими зобов'язаннями та вимогами. Виплата дивідендів відбувається після виплати процентів по облігаціях.
Для обліку заборгованості учасників за внесками до капіталу призначений окремий рахунок 46 "Неоплачений капітал".
Сальдо рахунку 46 "Неоплачений капітал" відображається у пасиві балансу у дужках, що означає знак мінус, і вираховується при визначенні суми власного капіталу.
Для узагальнення інформації про розрахунки з учасниками та засновниками підприємства, що пов'язані з розподілом власного капіталу (дивіденди, повернення часток тощо) призначено рахунок 67 "Розрахунки з учасниками".
По кредиту рахунку 67 відображається збільшення заборгованості підприємства перед засновниками та учасниками товариства, по дебету – її зменшення (погашення), у тому числі реінвестування доходів тощо.
Рахунок 67 "Розрахунки з учасниками" має такі субрахунки:
  • 671 "Розрахунки за нарахованими дивідендами";
  • 672 "Розрахунки за іншими виплатами".
На субрахунку 671 обліковують дивіденди, нараховані власникам простих та привілейованих акцій (часток у статутному капіталі) за рахунок прибутку або інших, передбачених установчими документами, джерел.
На субрахунку 672 підприємства ведуть облік інших виплат, нарахованих засновникам та учасникам за користування майном, зокрема земельним і майновим паєм, а також виплат у зв'язку з одержанням належної вибулому учаснику (засновнику) частини активів підприємства.
Аналітичний облік ведеться за кожним засновником та учасником, за видами виплат, за джерелами виплати дивідендів – прибуток звітного року, прибуток минулих років, резервний фонд.

Облік розрахунків за іншими операціями.

Для обліку розрахунків за іншими операціями призначено рахунок 68 "Розрахунки за іншими операціями".
На рахунку 68 "Розрахунки за іншими операціями" ведеться облік розрахунків за операціями, що не можуть бути відображені на рахунках 63-67.
Рахунок 68 "Розрахунки за іншими операціями" має такі субрахунки:
  • 680 "Розрахунки, пов'язані з необоротними активами та групами вибуття, утримуваними для продажу";
  • 681 "Розрахунки за авансами одержаними";
  • 682 "Внутрішні розрахунки";
  • 683 "Внутрішньогосподарські розрахунки";
  • 684 "Розрахунки за нарахованими відсотками";
  • 685 "Розрахунки з іншими кредиторами".
На субрахунку 680 "Розрахунки, пов'язані з необоротними активами та групами вибуття, утримуваними для продажу" ведеться облік визнаних відповідно до П(С)БО 27 "Необоротні активи, утримувані для продажу, та припинення діяльність" зобов'язань, прямо пов'язаних з необоротними активами та групами вибуття, утримуваними для продажу.
На субрахунку 681 "Розрахунки за авансами одержаними" ведеться облік одержаних авансів під поставку матеріальних цінностей або під виконання робіт, а також суми попередньої оплати покупцями і замовниками рахунків постачальника за продукцію і виконані роботи.
На субрахунку 682 "Внутрішні розрахунки" ведеться облік усіх видів поточних розрахунків з дочірніми підприємствами.
На субрахунку 683 "Внутрішньогосподарські розрахунки" ведеться облік внутрішньогосподарських розрахунків з виробничими одиницями і господарствами, виділеними на окремий баланс, за взаємним відпуском матеріальних цінностей; реалізацією продукції, робіт послуг; передачею витрат загально-управлінської діяльності; виплатою заробітної плати працівникам цих господарств; за іншими видами розрахунків.
На субрахунку 684 "Розрахунки за нарахованими відсотками" ведеться облік нарахованих відсотків за:
  • - використання коштів або товарів (робіт, послуг), отриманих у кредит;
  • - використання майна, отриманого в користування (орендні, лізингові операції тощо);
  • - іншими операціями.
На субрахунку 685 "Розрахунки з іншими кредиторами" ведеться облік операцій, які не передбачені для обліку на інших субрахунках рахунка 68 "Розрахунки за іншими операціями", а саме: з різними організаціями за операціями некомерційного характеру (навчальними та науково-дослідними закладами тощо); за іншими операціями.
Аналітичний облік розрахунків з іншими кредиторами ведеться окремо за підприємствами, організаціями, установами та фізичними особами, з якими здійснюються розрахунки.
Облік доходів майбутніх періодів.
        Одним із видів зобов’язань є доходи, отримані авансом. Такі доходи називаються доходами майбутніх періодів. У той же час, коли підприємство отримує грошові кошти авансом за надання товарів або послуг у майбутньому, у нього виникає зобов’язання. Це зобов’язання свідчить про необхідність підприємству поставити товари або використати послуги в рахунок авансу, отриманого від покупця.
      Доходи майбутніх періодів виникають у момент отримання авансів за товари або послуги, реалізація яких буде здійснюватись поступово протягом певного періоду часу.
      До доходів майбутніх періодів належать, зокрема, доходи у вигляді одержаних авансових платежів за здані в операційну оренду основні засоби та інші необоротні активи (авансові орендні платежі), передплата на газети, журнали, періодичні та довідкові видання, виручка за вантажні перевезення (аванси), виручка від продажу квитків транспортних і театрально-видовищних підприємств, абонентна плата за користування засобами зв’язку тощо. Виникають доходи майбутніх періодів також при цільовому фінансуванні капітальних інвестицій.
        У момент отримання авансу за вищеназвані товари, роботи, послуги, реалізації яких ще не було, підприємство не може відобразити дохід, оскільки при його нарахуванні в подібній ситуації буде порушуватися принцип нарахування. У зв’язку з цим отримана сума відображається у складі доходів майбутніх періодів.
       Відповідно, у момент здійснення реалізації (коли дохід реально отримано) зменшуються зобов’язання і збільшуються доходи даного звітного періоду.
       Бухгалтерський облік доходів майбутніх періодів ведуть на рахунку 69 «Доходи майбутніх періодів», за кредитом якого відображається сума одержаних доходів майбутніх періодів у кореспонденції з рахунками: 30 «Каса», 31 «Рахунки в банках», 37 «Розрахунки з різними дебіторами».
          При списанні доходів майбутніх періодів та включення їх до складу доходів звітного періоду дебетується рахунок 69 і кредитується рахунок 70 «Доходи від реалізації»» або 74 «Інші доходи».
        Аналітичний облік доходів майбутніх періодів ведеться за їх видами, датами їх утворення і визнання доходами звітного періоду.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

План самоосвітньої роботи з дисципліни «Бухгалтерський облік» на період з 05.05.2021 р по 07.05.2021 р.

  Група ОС – 421 Дата № уроку Тема, план Основні джерела до теми Форма контролю ...