среда, 29 апреля 2020 г.

Бухгалтерський облік


Облік руху виробничих запасів у системі бухгалтерських рахунків.

Синтетичний облік наявності і руху виробничих запасів ведеться на рахунку 20 «Виробничі запаси» за субрахунками:

201 «Сировина й матеріали»,
202 «Купівельні напівфабрикати та комплектуючі вироби»,
203 «Паливо»,
204 «Тара й тарні матеріали»,
205 «Будівельні матеріали».
206 «Матеріали, передані в переробку»,
207 «Запасні частини»,
208 «Матеріали сільськогосподарського призначення»,
209 «Інші матеріали».
Інвентаризація виробничих запасів.
Облік тварин на вирощуванні та відгодівлі.

Тварини становлять особливу форму оборотних виробничих фондів. Процес їх вирощування та відгодівлі вимагає постійних затрат живої праці, грошових матеріальних засобів. Вирощений молодняк є основою для відтворення основного стада тварин. Поряд із цим після вирощування і відгодівлі сільськогосподарські підприємства реалізують тварин на м'ясо.
Систематичний облік молодняку тварин, худоби на відгодівлі, свиней, птиці та інших тварин, а також дорослої худоби, вибракуваної з основного стада і поставлену на відгодівлю, ведуть на балансовому рахунку 21 "Тварини на вирощуванні та відгодівлі". Це активний рахунок. По дебету відображають наявність молодняку і тварин на відгодівлі на початку року, надходження їх протягом року, а також до оцінку молодняку і тварин на відгодівлі внаслідок приросту живої маси. По кредиту рахунку облічують зменшення кількості тварин у зв'язку з переведенням молодняку в основне стадо і вибуття їх із господарства з різних причин (реалізація, падіж, забій тощо).
Даний рахунок має такі субрахунки:
  • 211 "Молодняк тварин на вирощуванні";
  • 212 "Тварини на відгодівлі";
  • 213 "Птиця";
  • 214 "Звірі";
  • 215 "Кролі";
  • 216 "Сім'ї бджіл";
  • 217 "Дорослі тварини вибракувані з основного стада";
  • 218 "Тварини, прийняті від населення для реалізації".
На субрахунку 211 "Молодняк тварин на вирощуванні" ведеться облік наявності, надходження й вибуття молодняку великої рогатої худоби, свиней, овець, кіз та коней. Аналітичний облік ведеться в розрізі матеріально відповідальних осіб (ферм, відділків тощо) за такими виробничими й
віковими групами: ВРХ, свині, вівці, кози, коні.
На субрахунку 212 "Тварини на відгодівлі" ведеться облік наявності та руху: дорослої худоби, переведеної з основного стада на відгодівлю й нагул. Аналітичний облік ведеться за видами худоби: велика рогата худоба на відгодівлі й нагулі; свині на відгодівлі; вівці на нагулі та відгодівлі.
На субрахунку 213 "Птиця" ведеться облік наявності та руху птиці, як молодняку, так і дорослої. Аналітичний облік ведеться за такими обліковими групами: кури яєчного напрямку, кури м'ясного напрямку, качки, гуси, індики, цесарки, перепілки.
На субрахунку 214 "Звірі" ведеться облік наявності та руху хутрових звірів. Аналітичний облік ведеться за видами звірів окремо молодняку й основного стада.
На субрахунку 215 "Кролі" ведеться облік наявності та руху кролів. Аналітичний облік ведеться за породами окремо молодняку і основного
стада.
На субрахунку 216 "Сім'ї бджіл" ведеться облік наявності та руху бджолиних сімей. Аналітичний облік ведеться за кількістю сімей, Їх вартістю загалом по пасіці.
На субрахунку 217 "Доросла худоба, що вибракувана з основного стада" ведеться облік наявності та руху поголів'я і балансової вартості,
вибракуваних і реалізованих або забитих на м'ясо в господарстві без постановки на відгодівлю продуктивних тварин і робочої худоби. Аналітичний облік ведеться за видами тварин.
На субрахунку 218 "Худоба, що прийнята від населення для реалізації" ведеться облік руху тварин, прийнятих від населення для реалізації. Аналітичний облік ведеться за видами худоби.





Комментариев нет:

Отправить комментарий

План самоосвітньої роботи з дисципліни «Бухгалтерський облік» на період з 05.05.2021 р по 07.05.2021 р.

  Група ОС – 421 Дата № уроку Тема, план Основні джерела до теми Форма контролю ...